‘Juf, als je straks weggaat…’

‘… dan kijk ik net zo lang naar de lucht tot ik jouw vliegtuig zie.’

‘Juf, als je terugkomt, blijf je dan voor altijd?’
‘Ja, ik denk dat ik dan wel blijf.’
‘Dan is het goed.’

Twee van de reacties van de kinderen van het AZC in Almelo, de eerste van een meisje van vijf, de tweede van een jongen van elf. Beide veerkrachtige en sterke kinderen, de een nog klein en lief; de ander al groot en stoer, hoewel hij het liefst nog wat ouder zou willen zijn, zodat hij ‘echt’ bij de stoere jongens hoort. Twee sterke kinderen.

Maar ook twee van de kinderen waarvan ik afscheid neem en waarvan ik niet weet of ik ze weer zie. In het beste geval omdat ze een status en een huis hebben gekregen, anders omdat ze zijn verhuisd naar een ander centrum of terug zijn naar hun land van herkomst. Een afscheid dat anders voelt dan al het andere afscheid van een ieder hier waarvan ik weet dat ik hen weer terug zal zien en waar het in principe goed mee gaat. Niet minder moeilijk, maar gewoon anders.

Twee kinderen die staan voor alle kinderen van het AZC. Twee kinderen waarvan ik me afvraag of ik ze straks in een of andere Syrische variant tegen ga komen. Maar eigenlijk weet ik het wel. Sterke kinderen zijn daar ook en ik ga ze vast ontmoeten komende maanden.

Dankjewel voor al jullie lieve berichtjes, wensen, kaartjes, cadeautjes en andere bijdragen! Inmiddels is alles gepakt en klaar voor vertrek. En over vijf maanden is deze ‘joef gewoon weer troeg!’ ;-)

Liefs!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Reacties op ‘Juf, als je straks weggaat…’

 1. marion schreef:

  Lieve Elin,
  Wij zijn inmiddels weer thuis en jij zult nu wel ergens op het vliegveld in Parijs zijn. We hebben, nadat we je hadden uitgezwaaid, met Majse en jouw vriendinnen nog een ontbijtje op Schiphol gedaan. Heel goede reis verder en we horen wel als je vanavond op plek van bestemming bent.
  Xx
  Mama

 2. Hanneke en Roelf schreef:

  Lieve Elin,

  Het is zover! Je gaat weer aan een geweldige uitdaging beginnen.
  We wensen je het allerbeste in het verre Jordanië.

  Liefs, Roelf en Hanneke

Reacties zijn gesloten.