Nieuwe modder

Lieve allemaal,

Jaaaa, jullie zien het goed, een nieuwe blog. De herfst komt er aan, dus dat betekent , kou, storm en regen, dus ook vast weer modder. Perfect om met blote voeten in te staan. De modder ligt deze keer alleen niet in Nederland, maar in Griekenland. Op Lesbos om precies te zijn, voor een week of zes. Dit verhaal roept tot nu toe natuurlijk alleen nog maar vraagtekens op, maar ik zal het uitleggen. In het kort komt het hierop neer: ik ga vanaf maandag voor Dokters van de Wereld (Medicins du Monde) naar Lesbos om te helpen in de vluchtelingencrisis daar. Ja, inderdaad vanaf maandag, aankomende maandag. En inderdaad, misschien wisten jullie dat nog niet. Dat klopt, ik heb het nog lang niet aan iedereen vertelt. Vandaar ook deze blog. Ik weet het zelf ook nog maar sinds maandag. Een gekkenhuis? Ja dat is het op dit moment wel een beetje.

Een paar weken terug zag ik  een oproep van Dokters van de Wereld op Facebook verschijnen, ze zochten vrijwilligers voor een missie naar Lesbos en Chios. Twijfel was er niet zo lang: ‘nee heb je, ja kun je krijgen’, ‘niet geschoten is altijd mis’; alle clichés kwamen even voorbij en even later was mijn aanmelding verstuurd. Een week later volgde een sollicitatiegesprek, waarna het duimendraaien begon. Afgelopen maandag kwam het verlossende woord: ‘we nemen je graag mee naar Lesbos’. Whiieeeehooeeee! Stuiter, stuiter, stuiter!

Gisteren volgde een voorbereiding in Amsterdam, ontmoeting met mijn toekomstige collega’s en een spoedcursus ‘hoe word je een Dokter van de Wereld’. En natuurlijk veel info over de situatie ter plaatse. Op Lesbos komen veel, heel veel vluchtelingen aan, vanuit Syrië, maar ook Afghanistan en Pakistan. Ze moeten daar wachten op de doorstroming naar Athene waar ze geregistreerd worden en verder Europa intrekken. In de tussentijd worden ze opgevangen in een kamp. De Griekse vestiging van Dokters van de Wereld (MdM) werkt op verschillende plekken op het eiland, maar is oververmoeid, gezien de hoge druk op het eiland. 30.000 vluchtelingen op een bevolking van 80.000 is ook niet niks… Pin me niet helemaal vast op de cijfers, ik had alles heel mooi meegeschreven, maar mijn notitieboekje ligt nog in Amsterdam… Maar goed dit is dus de ultieme test hoe goed mijn geheugen is 😉 Zeker weet ik wel dat verhouding inwoner-vluchteling ver te zoeken is. Na aankomst moeten de vluchtelingen zich registreren bij het aankomstcentrum. Daar zit één team van MdM Griekenland. Om dat centrum is inmiddels een kamp ontstaan. Iets noordelijker ligt nog een kampje, evenals in de haven, waar ook teams van MdM Griekenland zitten. Zij werken zo’n beetje nonstop en zijn dus toe aan hulp. MdM Nederland stuurt daarom versterking. Met vijf man/vrouw komen we hen helpen: 2 artsen, een verpleegkundige, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Eenzelfde team gaat vanuit Nederland naar Chios om het lokale team daar ook te ondersteunen.

Ik mag als psycholoog mee op missie. Superspannend, want we weten nog niet precies waar we het best op in kunnen zetten. Het wordt observeren, plannen en lijnen uitzetten, een luisterend oor bieden, signaleren en anticiperen op dat wat nodig is. De Syrische vluchtelingen zijn er maar kort, slechts een aantal dagen, dus echt iets opbouwen is dan moeilijk. De Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen zitten er langer. Maar goed, het wordt in de loop van de tijd wel duidelijk wat ik kan doen, ik ga het wel zien maandag! Mocht je me weer willen volgen, dan kan dat. Je kan je inschrijven in de mailinglijst, dan krijg je automatisch een berichtje wanneer ik iets plaats. Heb je deze link al in je mail gekregen, dan hoef je niets te doen en stond je nog in de lijst (tenzij je me niet wilt volgen, dan mag je je ook weer uitschrijven hoor!)

Ik zal proberen met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden. Of het lukt ieder van jullie gedag te zeggen, weet ik niet zeker, gezien de korte tijd. Maar anders zie ik jullie over een aantal weken weer!!

Liefs, Elin

PS. Voor het geval je meer wilt lezen over deze missie: http://www.doktersvandewereld.org/humanitaire-vluchtelingencrisis-onmiddellijke-actie-noodzaak/

Beide teams klaar voor vertrek!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

13 Reacties op Nieuwe modder

 1. Flo Springett schreef:

  Hello Elin, I hope that all goes well with your work. You are in good company with the wonderful people of Greece. I wish the best for you all. I send my love xx

 2. Flo Springett schreef:

  I hope that all is going well with your work. You will be in good company with the wonderful people of Greece working with you too. All the best for you all. With love, Florianne

 3. Anke schreef:

  Lieve Elin,
  Ze hebben je weer nodig! Go for it!
  Liefs, Anke

 4. Loes schreef:

  Lieve Elin,
  Doe je ding,
  Met hart en ziel!

 5. Gerard schreef:

  Lieve Elin,
  waarom verbaast me dit nu niet? Je gaat er weer vol voor, weet ik zeker, en dat vind ik heel bijzonder. Hopelijk kun je er weer een voldoening gevende missie van maken. Voldoening voor jou en voor al die mensen daar. Maar dat gaat zeker lukken!
  Heel veel succes,
  Gerard

 6. Carin Veenstra schreef:

  Heel veel succes Elin en het wordt vast weer een hele bijzondere ervaring!

  Groet,
  Carin

 7. Jan Fransen schreef:

  Lieve Elin,
  Ik ben zeer onder de indruk van jouw inspanningen voor de door god en vaderland verlaten mensen. Zij zijn in nood. Ook jij verlaat (voor even) je vaderland maar alléén om hen te helpen. Zeer bijzonder! Zo zei ik dat wo ook tegen Hans. Ik hoop écht dat mj veel van jouw positieve energie kunt overdragen op hen. Ze hebben het nodig en dus hebben ze jouw, Elin, nodig. Wij trommelen voor jou.
  Veel succes en veel geluk.

 8. Hanneke en Roelf schreef:

  Lieve Elin,
  Dit past helemaal bij je. Wat mooi dat jij
  je weer inzet voor deze groep mensen. Elin we gaan je volgen!
  Succes Elin!

 9. Evelien schreef:

  Hallo lieve Elin,

  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan….
  Dus jij gaat weer naar mensen in nood. Ik dacht al, wanneer gaat ze weer eens wat doen dat vlak!

 10. Ans en Huub schreef:

  Hoi Elin,

  Wat fijn dat je je weer inzet voor mensen die van huis en haard zijn verdreven!!

 11. Chris schreef:

  Dag Elin. Fijn dat dit op je pad kwam. En dat je meekunt, gun ik je van harte. Je bent daar vast weer helemaal op je plek. Succes en veel plezier (als dat kan).

 12. Marion schreef:

  Daar ga je weer,vol enthousiasme. Maak er weer wat moois van. Wordt vast een bijzondere ervaring. Ben trots op je. Liefs, mama

  • Anja schreef:

   Lieve Elin . Ok hoop dat dit je weer heel veel voldoening geeft. Heel veel succes. Anja

Reacties zijn gesloten.